Etonin koulu

Etonin koulu

King’s College of Our Lady of Eton beside Windsor, tuttavallisemmin Eton College, on Englannin Etonissa sijaitseva yksityinen sisäoppilaitos. Koulu on suunnattu 13-18 -vuotiaille pojille, ja on maailmanlaajuisesti tunnettu yhtenä Iso-Britannian parhaimmista kouluista. Eton College -nimitys on hieman harhaanjohtava, sillä Englannissa college useimmiten viittaa oppilaitokseen, joka on suunnattu yli 16-vuotiaille. Kyseinen oppilaitos on yksi neljästä jäljellä olevista Yhdistyneessä Kuningaskunnissa sijaitsevista pojille suunnatuista yksityiskouluista. Kaikki muut tällaiset oppilaitokset hyväksyvät sekä tyttöjä että poikia oppilaakseen. 19 Britannian pääministereistä on opiskellut Eton Collegessa, ja koulu tunnetaan aristokraattisten sukupolvien oppilaitoksena. Lukukausimaksu on liki 15 000 euroa (£12,910) ja lukukausia on kolme per kouluvuosi. Koulu sijoittui kuudenneksi vuoden 2013-14 tutkimuksessa Yhdistyneen Kuningaskuntien kalleimmista sisäoppilaitoksista. Toki Eton College myöntää stipendejä peräti 300 pojalle joka vuosi – stipendit osoitetaan lukukausimaksun vähennyksenä tai niistä luovutaan kokonaan.  Opiskelijoita on noin 1 300, maksimimäärä on 1 320. Opettajia on keskimäärin yksi kahdeksaa opiskelijaa kohti.

Erikoinen asu

Eton Collegen opiskelijat tunnetaan koulun vaatimasta erikoisesta kouluasustaan. Lähellä Windsorin aluetta olevasta Etonin seudusta on muodostunut eräänlainen turistinähtävyys, jonne ihmiset menevät kiertelemään bongataakseen Eton Collegea käyviä opiskelijoita frakkeineen, liiveineen ja kravaatteineen. Iso-Britanniassa käytetään niin julkissektorin- kuin yksityiskouluissa univormua eli koulupukua, joten sen puoleen Eton ei ole lainkaan erikoinen. Univormu muodostuu useimmiten (mustasta) hameesta tai housuista, valkoisesta paidasta sekä jokaisen yksittäisen koulun väreissä olevasta villapaidasta, solmiosta ja bleiseristä. Vuonna 1862 silloinen Eton Collegen rehtori, Edward Balston, kertoi haastattelussa, ettei heidän oppilaita itse asiassa vaadita pukeutumaan mitenkään erityisen tiukkojen sääntöjen mukaisesti. Ainoana pakollinen asuste, Balstonin mukaan, oli pyöreä silinterimallinen hattu. Opiskelijat eivät kuitenkaan saaneet pukeutua esimerkiksi värikkäisiin väreihin. Täten perinteinen ja jokseenkin vanhanaikaiseksi brittiläiseksi pukeutumistyyliksi luonnehdittu tyyli vakioitui Etonin opiskelijoiden keskuudessa.

Ruumiillinen kuritus

Eton College tunnettiin myös siellä tapahtuneista ikävistä kurituksista. Vielä 1500-luvulla koulussa vietettiin perjantaisin “ruoskinta-päiviä” (engl. flogging day), jolloin viikon aikana ansaitut ruoskinnat jaettiin, ikään kuin nykypäivän jälki-istunnot. Käytössä oli alun perin vain ja ainoastaan ruoskintaan tarkoitettu koivutanko, joka sittemmin muuttui ympäri Englantia tunnettuun litteään keppiin (engl. cane). Oppilaalta vedettiin housut alas ja rankaisu annettiin paljaalle pepulle, useimmiten julkisesti oppilaitoksen kirjastotiloissa muiden nähden. Myös prefektit, eli korkeamman asemman saavuttaneet valvojaoppilaat, saivat kurittaa muita opiskelijoita havaittuaan heidän tehneen jotain kiellettyä. Prefektien antama ruoskinta tapahtui housujen päältä, ja syyllisen oli tultava paikalle vanhoissa housuissa, sillä ruoskinta oli niin voimakasta, että usein oppilaan housut repesivät. 1970-luvulla sen aikainen rehtori, Michael McCrum, kielsi ruoskimisen muuta kuin rehtorin tai vararehtorin läsnäollessa. Lisäksi oppilaiden ei tarvinnut enää riisua takapuoltaan paljaaksi vaan rangaistus voitiin antaa housujen päältä. Julkinen häpäisy päättyi 1964, mutta ruoskiminen kurituskeinona loppui suhteellisen myöhään, 1980-luvun puolivälissä. Eräs elokuvaohjaaja, Sebastian Doggart, väittää olevansa viimeinen koulun ruoskima oppilas, vastaanotettuaan rangaistuksensa vuonna 1984.

Urheilu

Eton College tunnetaan myös positiiviseista asioista. Muun muassa oppilaitoksen monipuolinen ja kattava urheiluverkosto on saattanut oppilaitoksen useaan otteeseen otsikoihin vuosien varrella, useimmiten koulun urheilumenestysten ansiosta. Loistavien yleisurheilu-, jalkapallo-, kriketti-, rugby- ja soutumahdollisuuksien lisäksi Eton Collegella on ihan oma urheilulajinsa nimeltä Eton wall game, joka muistuttaa rugbya. Peli tunnetaan parhaiten siitä, että prinssi Harry pelasi sitä opiskellessaan Etonissa. Lisäksi koulu on ollut vuonna 1815 tullut tunnetuksi ensimmäisenä paikkana maailmassa, missä brittifutiksen sääntöjä on kirjattu paperille.