Norjan yliopistot

Norjan yliopistot

Agderin yliopisto (UiA) on perustettu vuonna 1994. Yliopistolta löytyy kaksi kampusta, jotka sijaitsevat Kristiansandissa ja Grimstadissa sekä erillinen sairaanhoitajakoulutus Arendalissa. Berginin yliopisto (UiB) on Norjan kauniissa Bergenissä sijaitseva yliopisto, joka on toiminut virallisesti jo vuodesta 1946 asti. Norjan tiede- ja teknologiayliopisto (NTNU) on Norjan toiseksi suurin yliopisto, jossa on mahdollista opiskella muun muassa humanistisia tieteitä, teknillisiä aineita, arkkitehtuuria, luonnontiedettä ja lääketiedettä. Tämä yliopisto on toiminut nykyisessä muodossaan aina vuodesta 1996 lähtien, mutta yliopiston historia kantaa jopa 1800-luvulle saakka.

Oslon yliopisto (UiO) on Norjan pääkaupungissa sijaitseva yliopisto, jolla on todella pitkä ja maineikas historia aina vuodesta 1811 lähtien. Yliopisto tarjoaa opiskeltavaksi useaa tiedekuntaa ja onkin yksi Pohjoismaisten suurimpia yliopistoja. Norjan biotieteiden yliopisto (UMB) omaa pitkän historian, sillä jo vuodesta 1859 toiminut yliopisto tarjoaa vielä tänäkin päivänä opiskelijoille mahdollisuuden opiskella kattavasti ympäristötieteitä ja biologiaa. Stavangerin yliopisto (UiS) vuonna 2004 perustettu yliopisto tarjoaa opiskelijoille humanistista, yhteiskuntatieteellistä sekä teknisluonnontieteellistä opetusta. Tromssan yliopisto (UiT) on aloittanut toiminnan aina vuodesta 1968 lähtien. Yliopistossa on tarjolla esimerkiksi humanistinen, oikeustieteellinen, lääketieteellinen sekä yhteiskuntatieteellinen linja.

Opiskelu Norjassa

Opiskelu Norjassa avaa mahtavat uramahdollisuudet niin Norjassa kuin muuallakin maailmassa, sillä Norja on erityisen tunnettu opetuksen korkeasta tasosta ja innovatiivisista opiskelijaläheisistä opetusmenetelmistä. Kansainväliset opiskelijat viihtyvät Norjassa erityisesti, sillä rauhallinen Norja tarjoaa paljon erilaisia aktiviteetteja opiskelijoille, niin talvella kuin kesälläkin. Hyvinvointivaltiona Norja tietenkin tarjoaa opiskelijoilleen turvallisen, rauhallisen ja teknologisesti kehittyneen opiskelumahdollisuuden. Norja on useaan otteeseen myös valittu maailman parhaaksi asuinmaaksi ja yllättävän suurella osalla väestöstä löytyy takataskustaan korkeakoulututkinto, joka omalta osaltaan kertoo Norjan koulutuksen arvostuksesta.

Norjan julkisissa yliopistoissa opiskelu on yleensä edullista, sillä yliopistot eivät peri oppilailtaan lukukausimaksuja, sillä hallitus rahoittaa aktiivisesti koulutuksia verorahoilla. Poikkeuksena tietenkin jotkut kurssit, sekä opiskelumateriaalin hankinta. Norjassa yli 3kk opiskelevien oppilaiden tulee myös hankkia lupa opiskelija-asuntoon. Asuntoja opiskelijoille tarjoaa esimerkiksi opiskelijajärjestö SiO Oslon ja Akershusin alueilla.

A person standing next to a book shelf

Description automatically generated
Opiskelu Norjassa

Norjan yliopistoihin hakeminen ja opintotuki

Jokaisessa yliopistossa on omat hakuaikansa, joten yliopistojen omia sivuja kannattaa pitää silmillä. Yliopistoihin haetaan myös suoraan, joten mitään kaiken kattavaa sivustoa ei ole tarjolla. Englanninkielisissä koulutuksissa opiskelijan pitää yleensä todistaa englannin kielen taitonsa joko aiemmilla koulumenestyksillä tai jollakin kansainvälisesti hyväksyttävällä englannin kielen osaamiskokeella. Norjankielisissä ohjelmissa tietenkin vaaditaan sujuvaa norjan kieltä, joten se osa-alue pitää olla hallussa, mikäli norjankielinen opiskelu kiinnostaa.

Moni saattaa miettiä kuinka pärjätä rahallisesti Norjassa, joten esimerkiksi opintotukiasiat kannattaa heti alkuun selvittää. Kotimaan maksama opintotuki on yleensä mahdollista siirtää toiseen pohjoismaahan, joten se vaihtoehto kannattaa selvittää ensimmäiseksi. Norjan opintotukeen muista maista tulleilla opiskelijoilla ei ole oikeuksia, sillä sitä ei myönnetä yleensä kuin poikkeuksellisissa tilanteissa, joita on esimerkiksi se, että opiskelija on työskennellyt Norjassa ennen opintojaan ja näin ollen maksanut veroja Norjaan.

Myös työnteko opintojen ohella on mahdollista Norjassa, jolloin tietenkin verotusasiat tulee hoitaa kuntoon. Norjassa opiskellessa ja työskennellessä tietenkin myös verot ja sosiaaliturvamaksut menevät tällöin Norjaan. Norjan hintataso ei kuitenkaan ole mikään suuri järkytys suomalaisille opiskelijoille, sillä esimerkiksi perus ruokakauppojen hinnat ovat aika lailla samaa luokkaa myös koto Suomessakin. Opiskelijoille varatut asunnot ovat hintatasoltaan myös huomattavasti huokeammat, joten asuntojenkaan suhteen ei tarvitse jännittää. Jotkin aktiviteetit ja lippujenhinnat saattavat olla hieman tyyriimpiä, mutta Norjan uskomattoman kaunis luonto ja upeaakin upeammat maisemat ovat täysin ilmaisia ja jokaisen Norjassa opiskelevan käden ulottuvilla. Opiskelijat saavat myös useista paikoista Norjassa opiskelija-alennuksia, esimerkiksi juuri lippuihin tai ravintoloihin, joten niitä kannattaa ehdottomasti rohkeasti kysäistä!