Ruotsin yliopistot

Pohjoismainen yhteistyö on meille suomalaisille varsin tuttua monessa asiassa, ja yksi sen piirteistä on koulutusyhteistyö. Kaikki pohjoismaalaiset voivat halutessaan hakea julkiseen korkeakoulutukseen myös muussa kuin omassa maassaan samoin tai vastaavin ehdoin kuin tuon Pohjoismaan omat kansalaiset. Tämän takaa pohjoismainen korkeakoulusopimus.

Ruotsi onkin yksi suomalaisten suosituimmista opiskelumaista ulkomailla. Tähän varmasti vaikuttaa ensinnäkin se, että Ruotsi on naapurimaamme ja lähellä, ja melko isolla osalla suomalaisista on jonkinlainen kokemus Ruotsista jo matkailumaana. Myöskin hakeminen ruotsalaisiin yliopistoihin on varsin helppoa sähköisen yhteishaun vuoksi, eikä varsinaisia pääsykokeitakaan yleensä edes ole. Ruotsissa voi suorittaa korkeakoulututkinnon joko täysin valmiin koulutusohjelman kautta (program), tai joillakin aloilla on myös mahdollista koota tutkinto yksittäisistä opintokokonaisuuksista (fristående kurser). Jos valitsee jälkimmäisen, se tarkoittaa sitä, että mieleisensä tutkinnon voi räätälöidä itselleen erilaisia opintoja yhdistelemällä, vapaammin kuin mitä voisi valmiissa koulutusohjelmassa.

Korkeakouluopintoihin yleensä haetaan tosiaan yhteishaussa, mikä on varsin joustavaa ja helppoa. Syksyllä alkaviin ruotsinkielisiin koulutusohjelmiin ja kursseihin haetaan yleensä keväällä, maalis-huhtikuussa. Hakemuksen viimeinen täydentämispäivämäärä, eli päivä, johon mennessä on toimitettava kaikki liitteet, muuan muassa todistukset ja tarvittavat dokumentit, on vasta kesäkuussa. Tämä antaa joustoa niille, jotka valmistuvat toisen asteen opinnoistaan vasta kevään aikana. Myöskin englanninkielisiin koulutusohjelmiin on mahdollista hakea.

Pääsyvaatimuksista ja valinnoista

Suurimmalla osalla suomalaisia, joilla on korkea-asteen koulutus, osataan ruotsin kieltä

Jotta yleinen korkeakoulukelpoisuusvaatimus täyttyisi, niiltä suomalaisilta, joiden äidinkieli on suomi, edellytetään ruotsin kielen taitoa. Kielitaidon todistamiseksi yksi vaihtoehto on suorittaa opetushallituksen yleinen kielitutkinto ruotsin kielessä. Joidenkin koulutusohjelmien ja kurssien kelpoisuusvaatimuksiin voi kuulua aivan erityisiä, korkeakoulukohtaisia pääsyvaatimuksia. Tällöin opiskelijalta voidaan vaatia esimerkiksi opiskelualaan liittyviä aiempia kurssisuorituksia, vaikkapa luonnontieteen lukio-opintoja. Vaatimukset ilmaistaan Ruotsin lukiojärjestelmän koodeilla, ja UHR:n (eli Ruotsin yliopisto- ja korkeakouluneuvoston) sivuilta löytyvistä taulukoista selviää mitä suomalaista kurssimäärää koodit vastaavat.

Opiskelupaikan valinta onkin sitten asia, jota kannattaa miettiä huolellisesti. Kun tietää mitä haluaa lähteä opiskelemaan, on hyvä varata riittävästi aikaa eri vaihtoehtojen tutkimiseen, ja hankkia mahdollisimman paljon tietoa eri oppilaitoksista ja niiden tarjoamista koulutusohjelmista. Yliopistoja ja korkeakouluja riittää valittavaksi myös Ruotsissa, vaikka millä mitalla, aina Malmöstä Tukholman kautta pohjoisen Uumajaan. Otetaanpa tästä valikoimasta lyhyesti tarkasteltavaksi Lundin yliopisto.

Lundin yliopisto

Miksi otamme esimerkiksi juuri Lundin yliopiston? Yksinkertaisesti siksi, että tämä Etelä-Ruotsissa sijaitseva yliopisto on rankattu maailman 100 parhaan korkeakoulun joukkoon, valittu Ruotsin huippuyliopistoksi, ja se tarjoaa yhden Skandinavian laajimmista kurssiohjelmista. Koulutusalueista mainittakoon tekniikka, humanistiset tieteet, kielet, lääketiede ja arkkitehtuuri. Lundin yliopistoa pidetään yhtenä maailman huippuyliopistona luonnontieteiden ja erityisesti fysiikan kandidaattiohjelmien puolella. Lund on hyvinkin kansainvälinen kohtaamispaikka tutkijoille ja myös opiskelijoille. Siellä on mahdollista saada uusia kulttuurinäkökulmia ja kehittää verkostojansa kansainvälisesti, ja tämä on asia, jota tulevat työantajat varmasti arvostavat maailmanlaajuisesti.

Lundin houkuttelevuutta ei varmastikaan vähennä sen pikkukaupungin viehättävyys, lukuisat nähtävyydet, palvelut, ostosmahdollisuudet ja kulttuuritarjonta. Lund on yksi Ruotsin vanhimmista kaupungeista, ja voidaankin sanoa, että siellä historia yhdistyy nykyaikaiseen tietoon ja tutkimukseen. Jo pelkästään itse Lundin kaupungissa opiskelijalla riittää varmasti aktiviteetteja, mutta jos haluaa opiskelijaelämän pyörteistä välillä muunlaisiin ympyröihin, on Ruotsin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Malmöhön vain 10 minuutin junamatka, ja Tanskan Kööpenhaminaan vain 35 minuutin matka.

Valinnanmahdollisuuksia Ruotsin yliopistojen suhteen on siis valtavasti. Valitseepa sitten historiallisen Lundin kaupungin, pohjoisen Uumajan, tai pääkaupunki Tukholman opinahjokseen, voi olla varma, että opetuksen ja koulutuksen laatu on taattua pohjoismaista ja kansainvälistä tasoa. Onnea kaikille opintoihin.