Shanghain Yliopiston saamat tunnustukset

Shanghai University on Kiinassa sijaitseva yliopisto, joka tunnetaan lyhyemmin nimellä SHU tai Shangda. Se perustettiin vuonna 1922 ja sijaitsee keskellä Shanghain kaupunkia. Yliopistossa opiskelee jopa 23 000 opiskelijaa sekä 12 000 jatko-opiskelijaa, mukaanlukien lähes 4000 kansainvälistä opiskelijaa. Yliopisto on erittäin kattava ja se onkin Shanghain kunnan suurin oppilaitos. Yliopisto on palkittu monin eri tunnustuksin. Kerromme tässä, mitä kaikkia tunnustuksia oppilaitos on saanut.

Arviot ja sijoitukset

SHU on saanut erilaisia tunnustuksia toiminnastaan. Yksi näistä on laadunvarmistustodistus koskien kansainvälisten opiskelijoiden opiskelua. Todistus on Kiinan opetusministeriön myöntämä. Lisäksi yliopisto on China Education Association for International Exchange -järjestön tunnustama oppilaitos.

SHU:lle on myönnetty jäsenyys Kiinan opetusministeriön sponsoroimaan Project 211:een. Projekti kehitettiin syystä, että korkealaatuisten yliopistojen tutkimusmenetelmiä ja sosioekonomisia strategioita halutaan kehittää. 1990-luvulla sen ajan yliopistojen laatua pidettiin liian alhaisena kansainvälisiin standardeihin verrattuna. Projektissa on mukana lähes sata muuta yliopistoa. Mukaan pääseminen edellyttää tiettyjen tieteellisten ja teknisten standardien täyttämistä ja yliopiston tulee tarjota ennaltamääritetyn asteen ohjelmia. Projektin nimessä olevat 21 ja 1 tulevat 21. vuosisadasta sekä noin 100 yliopiston määrästä.

SHU saa hallitukselta tukea, jotta kansainvälisille opiskelijoille voitaisiin myöntää apurahaa. Kansainvälisiä opiskelijoita tuetaan ja heitä onkin mukana joka lukuvuosi.

SHU on saanut QS Starsin neljä tähteä Business Schools -luokassa. QS Stars on arviointijärjestelmä, jonka avulla oppilaitos voidaan arvioida yksityiskohtaisesti. Näin voidaan saada tietoa siitä, mitkä yliopistot kuuluvat parhaimpiin tietyillä osa-alueilla. Opistot ja oppilaat ovat kaikki erilaisia se onkin otettu huomioon tehtäessä arviointeja.

SHU on CUAA:n (Chinese University Ranking) Universities Ranking of China 2016 -listalla sijalla 75. Listaus on yksi Kiinan merkittävimmistä ja sitä voidaan käyttää hyödyksi etsiessään itselle sopivaa yliopistoa.

Tietoa yliopistosta

Shangai Universityn johtajana toimii kuuluisa opettaja, tieteilijä, sosiaaliaktivisti sekä Kiinan Tiedeakatemian jäsen, professori Chien Weichang. Yliopisto on kooltaan suuri, se käsittää jopa 2 miljoonaa neliömetriä ja kirjaston rakennusala käsittää 64 000 neliömetriä. Kirjastosta löytyy yli 4 miljoonaa tuotetta ja kirjasto on niin suuri, että se on jaettu kolmeen osaan. Penkkejä kirjastosta löytyy huikeat 1800 kappaletta. Istumapaikoista ei siis ole pulaa kirjaston asiakkaille, jotka mielellään käyvät lainaamassa tarvitsemiaan kirjoja.

Shanghai Universityn opiskelija opiskelee itselleen korkean arvon koulutuksen. Päästäkseen yliopistoon, opiskelijan tulee ensin suorittaa pääsykoe. Yliopiston osaamisalueisiin kuuluu mm. tietoturva, konenäkö, edistyneet materiaalit, big data -teknologiat, tuotantotalous ja ympäristötutkimus. Lisäksi taidetta ja muotoilua voidaan opiskella opistossa. Yliopisto kuuluu Kiinan parhaimpiin ja se on suosittu hakukohde opiskelijoiden keskuudessa.

Suomen ja Shanghai Universityn yhteistyö

Oulun Yliopisto ja Shanghai University tekivät yhteistyösopimuksen vuonna 2014. Ouluun avattiin vuonna 2017 Shanghai University Nordic Innovation and Entrepreneurship (tunnetaan myös lyhyemmällä nimellä Kiina-Kuutio). Se on Tellukseen avattu toimisto, jonka tarkoituksena on nostaa Shanghai Universityn näkyvyyttä kampuksella. Se toimii Shanghain Yliopiston etätoimistona. Molemmat yliopistot voivat oppia toisiltaan ja toimisto mahdollistaa henkilöstövaihdot koulujen välillä.

Myös suomalaisten on mahdollista varata Kuutio käyttöönsä kahdeksi tunniksi kerrallaan. Kiinalaisilla on Kuutioon kuitenkin jatkuva ensisijainen oikeus ja heidän varaukset ovat aina prioriteetti. Huoneen varusteisiin kuuluu tv-näyttö. Näyttöä voidaan käyttää tarpeen mukaan.

Kiina-Kuutio juhli 1-vuotispäiväänsä marraskuussa 2018. Vieraat pääsivät tutustumaan Oulun ja Shanghain Yliopistojen sen astista yhteistyötä ja Kuution henkilökunta oli paikalla jakamassa vierailijoille pieniä lahjoja ja makeisia. Yhteistyössä korostuu kiinalainen kulttuuri ja yhteistyötä tehdään kiinalaisten eri tahojen kanssa.